23.10.05

De missende faktor, wie wil wanneer met wie een gesprek?

Er zijn genoeg mogelijkheden om online je netwerk uit te breiden en/of te onderhouden. E-mail, fora, discussielijsten, Chatboxen, MSN, ICQ, LinkedIn, OpenBC zijn maar een paar van de middelen. Ieder middel heeft zijn voor- en nadelen net als de conventionele middelen zoals telefoon, een briefje schrijven c.q. een massale mailing de deur uit sturen.
Toch mis ik bij al die media een antwoord op een belangrijke vraag: wie, wanneer en waarom een gesprek zou willen?

Als je iemand belt is het telkens de vraag of die persoon op dat moment wel door jou gebeld wil worden en of het onderwerp waar jij over belt, hem wel aanspreekt op dat moment. Hoe aardig of goed bevriend je ook bent, het zijn iedere keer weer cruciale vragen die bij beide personen heel snel door het hoofd schieten. De beller gaat er van uit dat degene die hij/zij gaat bellen vast wel in is voor een bepaald idee of gesprek. Terwijl degene die gebeld wordt, iemand aan de telefoon verwacht die hij ook graag aan de telefoon zal willen hebben en het over iets zal willen hebben wat hem/haar ook intersseert. En of je nou een e-mail of een brief stuurt, een MSN gesprek opstart of rooksignalen begint te sturen, we hebben allemaal een bepaalde verwachting van het initiatief. Of zie ik het te complex?

Ik merk dat ik momenteel niet altijd op het juiste moment met de juiste personen in gesprek ben en die juiste personen moeilijk te vinden zijn. Als ik ze al gevonden heb moet ik veel moeite doen om ze te spreken te krijgen. Aan de andere kant zijn er mensen zijn die mij weer best wel eens zouden willen en moeten spreken om een juiste beslissing in hun leven of functie te kunnen nemen. Kortom, volgens mij missen we iets structureels. Enerzijds bestoken we elkaar met allerlei commercials en media, anderzijds filteren we continu de informatie die op ons af komt en vinden we toch net niet de juiste personen en weten we ook niet hoe we die op het juiste moment te spreken kunnen krijgen.

Hoewel bovengenoemde media er wel in beginnen te voorzien lossen ze naar mijn mening nog steeds niet het volledige probleem op. Zo kun je op sites als OpenBC vertellen wat je doet en waar je interesses liggen, maar je wordt nog steeds door allerlei mensen aangesproken op momenten dat het je helemaal niet uitkomt en over onderwerpen waar je niet voor in bent. Met Skype en MSN kan je laten zien dat je online bent, maar ook dat je bezet bent. Je kan alleen helaas niet laten zien voor wie je wél of niet beschikbaar bent en voor welke onderwerpen je wél of niet gestoord kan worden.

Toen ik Annedien Hoen een mailtje stuurde over de wijze waarop we dit zouden kunnen oplossen en begon over de kreet "Honking!" kreeg ik binnen 5 minuten een reply terug! "Wow Perry, dit idee rocked!". Nou ken ik Annedien ondertussen een beetje van higherlevel.nl, maar besefte dat als Annedien dit begint te roepen het in ieder geval geen slecht idee is:-)

We gaan dus een concept lanceren dat bovenstaande enigszins gaat oplossen en het krijgt de naam "Honking!". Het wordt een systeem waarmee je in gesprek kunt komen met mensen met wie je op een bepaald tijdstip een gesprek wilt over een bepaald onderwerp.

Dat gesprek kan dan per e-mail, Skype of gewoon de telefoon zijn, maar het zal veel tijd en inspanning gaan besparen. Zou het geen verademing zijn als je telefoon gaat rinkelen op het moment dat jij dat wilt en iemand aan de lijn krijgt die je op dat moment ook heel graag over een bepaald onderwerp wilt spreken?

De techniek is inmiddels helemaal uitgewerkt. Voordat we dat systeem in de lucht kunnen brengen is er nog wel wat te doen. "Honking!" vraagt om een gefaseerde implementatie. We beginnen dan ook eerst met een paar online workshops. Iedere vrijdag van 16:00 tot 18:00 in een video conferentie achtige omgeving.
Om deze conferentieruimte te kunnen gebruiken moet er wel een programma geïnstalleerd worden. Dit is te vinden op http://www.honking.net/downloads/HonkConference.exe. Als je dit programma downloadt, installeert en opstart, verschijnt er een inlogscherm. Voer je naam in en klik op OK. Je komt dan in een zogenaamd online netwerkevenement genaamd "de weg naar Honking". Hier willen we klankborden over het concept.

Dus wil je meedenken, je bent welkom iedere vrijdag van 16:00 tot 18:00 in de honk room: http://www.honking.net/downloads/HonkConference.exe

0 Comments:

Post a Comment

<< Home