22.4.06

Netwerk van de bestuurlijke elite in Nederland

De Volkskrant publiceerde vandaag de eerste in een reeks van acht artikelen over de bestuurlijke elite van Nederland. Hoe gaat het eraan toe in Het Netwerk der netwerken?

We hebben het over een paar honderd mensen, 85% man, gemiddelde leeftijd 60 jaar, studie economie of rechten, voornamelijk behorend tot de politieke hoofdstromingen (PvdA, CDA, VVD), die informeel contact hebben met bewindslieden. De meesten bellen regelmatig een minister of staatssecretaris, sommigen worden gebeld, om ‘constructief mee te denken’. Ongeveer de helft heeft weleens contact met het koningshuis. Het is de smeerolie van het bestuurlijk apparaat. Informeel wegen ze belangen af, lossen ze conflicten op, smeden ze compromissen en zetten ze kwesties op de agenda.

Het is een meritocratische elite. De contacten zijn niet zozeer gebaseerd op afkomst, maar vooral op wat mensen hebben bereikt en wat ze in hun mars hebben. Maar het is wel een ‘old boys network’ van ‘ons soort mensen’: deze wereld draait om baantjes waarvoor je gevraagd wordt door je vriendjes. Je moet via opvoeding, opleiding en netwerken over een zeker sociaal en cultureel kapitaal beschikken. ‘Don’t rock the boat’, is de ongeschreven regel en daarmee worden mensen geselecteerd die zich makkelijk aan de politieke omstandigheden aanpassen en tot compromissen bereid zijn.

Het invloedrijkst zijn de discrete ‘big linkers’ (connectors):

“Invloed is een zaak van discretie. ‘Nooit zeggen dat je invloed hebt’, zegt Stevens. ‘Wie erover praat is zijn invloed snel kwijt’, zegt een ander. Meest invloedrijk heten de ‘big linkers’, mensen die zich in meerdere sectoren bewegen, zoals bedrijfsleven, politiek en cultuur. ‘Nederland bestaat uit cirkels. En vooral mensen die in meerdere cirkels actief zijn, kunnen zaken in beweging zetten’, aldus Stevens.”

Erg veel ‘big linkers’ zijn er niet in de elite. “De echt invloedrijke mensen in bedrijfsleven, politiek en ambtenarij passen op één A4-tje” (Cees van Lede).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home