13.7.06

Netwerk-serendipiteit: vinden wat je niet gezocht hebt

Om een succesvolle ondernemer te zijn is er veel nodig: slimme, kansrijke ideeën krijgen, een klankbord hebben voor je plannen, mensen tegenkomen met wie je samen iets kunt opzetten, die weer een nieuwe draai aan je idee geven of die je weer met anderen in contact kunnen brengen. En natuurlijk heb je ook klanten nodig. Hoe krijg je het voor elkaar? Het is allemaal nodig voor je bedrijf maar het lijkt aan toeval onderhevig. Je kunt het vaak niet sturen en niet regelen, laat staan plannen en al helemaal niet controleren. Toch kun je wel degelijk iets doen. Wat precies?

Het antwoord is: ga netwerken en met zoveel mogelijk mensen in gesprek. Netwerken biedt ongekende potentie tot onverwachte maar verrijkende gebeurtenissen en ervaringen en kan je precies geven wat je nodig hebt op een onvoorspelbare manier. Netwerken maakt serendipiteit mogelijk: vinden wat je niet gezocht hebt. Geïnspireerd door een artikel van Scott Ginsberg geef ik wat ideeën om serendipiteit via netwerken mogelijk te maken.

- De keten van gebeurtenissen die je met netwerken kunt creëren, wordt gestuurd vanuit je eigen intenties en voornemens. In 1999 heb ik het boek “Handboek spiegelogie” gelezen van Willem de Ridder. Daarin schrijft hij: het leven is een soort pizzeria, waarin je de allerlekkerste pizza kunt bestellen. Creëer je leven zoals je het het liefste wilt, het “universum regelt de details vanzelf”. Ik was in die tijd heel ongelukkig met mijn werk en ik was arm. Ik bestelde dat ik het werk zou doen dat ik wilde doen en dat ik zou bulken van het geld. Via een hele reeks onverwachte ontmoetingen en gesprekken is het precies zo gegaan: ik doe het werk dat ik HEEL graag doe en ik verdien een heel aardige boterham. Het universum regelde de details.

- Creëer voor jezelf ruime mogelijkheden om te netwerken. Stel jezelf in de gelegenheid om voortdurend nieuwe mensen te ontmoeten. Neem het in je planning op.

- Maak altijd gebruik van alle kansen die er zijn. Maak gebruik van het onverwachte. Knoop gesprekken aan waar je ook maar bent.

- Eer iedereen die je op je netwerkpad tegenkomt. Behandel ze als de belangrijkste persoon in de wereld. Kijk wat je voor iemand kan betekenen; ondersteun mensen in hun eigenwaarde en doelen. Ze zullen het ook voor jou doen.

- Schrijf op wie je ontmoet hebt! En zorg voor follow up: dat je in contact blijft met de mensen die je tegenkwam. Eén ontmoeting kan nog te weinig zijn. Zo kun je nog meer vruchten plukken uit je netwerkontmoetingen.

© Laura Babeliowsky www.getclientsnow.nl

0 Comments:

Post a Comment

<< Home