31.1.06

Keith Ferrazzi: Conference Commando

Netwerk-guru Keith Ferrazzi schreef een artikel over hoe je conferenties en congressen zo goed mogelijk kan inzetten als netwerkgelegenheid.
(Toevallig uit dezelfde nieuwsbrief van High Potential Network dus helemaal geen verkeerde om op geabonneerd te zijn :-)

Conference Commando

--
Bron: HighPotentialNetwork.org

7 Habits Of Highly Horrible Networkers

Vers op de deurmat, de nieuwsbrief van het High Potential Network, met hierin een artikel over "Higly Horrible Networkers".

Habit #1: Attitude
Habit #2: Dig Your Well WHEN you're thirsty
Habit #3: Dealin' the deck
Habit #4: Unprofessional information
Habit #5: Sit with the wrong company
Habit #6: Small talk is for suckers
Habit #7: Limitations

Lees het artikel...

--
Bron: HighPotentialNetwork.org

Je netwerk afbreken?

René Pijlman stuurde me deze link:


To Build Up Innovation, Break Down Your Networks

"Breaking networks is the only way to prepare an organization to take innovation efforts beyond mere ideas. You can train an individual about what an innovation is and why it demands different behavior, but you can’t retrain an organization simply by training the individuals within it. The individuals may acquire knowledge, but organizations are more powerful than individuals, and organizations reinforce the past."

Bron: FastCompany.com

29.1.06

Albert Benschop: Zichzelf organiserende netwerken

Zichzelf organiserende netwerken
Topologie en dynamiek van het internet

Bron: Sociosite.org

25.1.06

Verslag: speednetworking A'dam, 23 januari '06

Afgelopen maandag was het speednetworking event in Artis in Amsterdam. Een verslag van de in mijn ogen geslaagde avond.

Ontvangst: ik begin even met een klein kritiekpuntje, namelijk dat de badge-uitdelers iets meer interesse in elkaar leken te hebben dan in de gasten. Ik kwam vroeg, en zag even later dat dit beter ging, misschien was het een opwarm-momentje. Verder ben ik goed geïnformeerd en doorverwezen. De informatie over de deelnemers, die na afloop te verkrijgen was, had misschien nóg effectiever gewerkt wanneer die van tevoren was uitgedeeld.

De innerlijke mensch: het buffet was prima de luxe, en ook om drank hoefde je niet lang verlegen te zitten. Complimenten aan de catering van Artis.

Décor / locatie: sfeervolle setting. Statafels houden de loop erin. De lampen in de zaal met het glazen dak verblindden mij af en toe omdat ik kleiner ben dan de meeste van mijn gesprekspartners en daardoor veel omhoog kijk.

Kick off: sprekers. Ferry Houteman, voorzitter van MKB Amsterdam verzorgde de kick-off en gaf het stokje over aan Martijn Aslander. Beiden waren bondig, energiek en met hier een daar een lach. Inspiratie om gemotiveerd aan het speednetwerken te beginnen.

Het speednetwerken zelf: de groep werd verdeeld in staanders en lopers, waarbij de lopers rouleerden over de staanders. Door technische drempels was de online matching niet gelukt, dus moest er een beetje gegokt worden bij het zoeken naar een gesprekspartner. Voor mij persoonlijk geen probleem, maar voor mensen die echt gericht met een aantal mensen willen praten is het toch behoorlijk zoeken geweest. Na 4 netwerkpraatjes een korte pauze waarna de rollen omgedraaid werden. Per gesprek had je 10 minuten de tijd, waarbij ieder zijn elevator pitch kon afsteken en uiteindelijk samen bekeken werd 'wat kunnen we voor elkaar doen'.
De wisselingen, van spreekbeurt en van tafel, werden in de zaal telkens aangekondigd door de gastheer. Soms vond ik dit vrij storend, het volume was luid, en hij herhaalde het een paar keer, waardoor voor mij de 'flow' vaak uit het gesprek werd gehaald. Wat mij betreft hadden ze kunnen volstaan met een soort belletje ofzo.

Ik heb energieke, gedreven, inspirerende en creatieve mensen ontmoet, en niet alleen aan de speednetwerktafels, maar ook aan de bar en in de wandelgangen. Een paar mensen heb ik kunnen doorverbinden met anderen uit mijn netwerk. Met sommigen zal ik zéker in de toekomst nog contact hebben en anderen zijn de moeite van het archiveren absoluut waard. Ik heb mooie verhalen gehoord, mijn speedpitch mogen bijslijpen en hele leuke feedback gehad op wie ik ben en wat ik doe. Ik ging er met méér energie vandaan dan waarmee ik kwam [had eerlijk gezegd meer zin in een avondje bank + boek] en heb dus zeker geen spijt.

Ben ik er de volgende keer weer bij? Jazeker want dan zal mijn verhaal nog lekkerder lopen en heb ik mij het systeem wat meer eigen gemaakt waardoor ik hopelijk weer wat inspirerende contacten opdoe. Advies aan anderen die eens mee willen doen: reken op een avond horizonverbreding en interessante mensen ontmoeten. Ook hier geldt de netwerkwet: eerst geven, dan halen.

23.1.06

OpenBC benoemt Chief Networking Officer



Udo Hamm is benoemd tot OpenBC's "Chief Networking Officer" (CNO). Naar eigen zeggen een zeer genetwerkte man, leuke titel in elk geval ;-)

Bron: blog.openbc.com

19.1.06

Leuke landlingpage op Lancelots.nl...

"Netwerken met freelancers en opdrachtgevers
Collega's en opdrachtgevers ontmoeten is een onderdeel van je werk. De één is een sociaal dier, voor de ander hoeft het niet zo nodig. Je moet je netwerk hoe dan ook onderhouden, want als je te lang in hetzelfde kringetje blijft werken, kan het saai worden. Ook mis je dan inspiratie om op nieuwe ideeën te komen en je mogelijkheden te vergroten."

Bekijk de rest...

17.1.06

Netwerkorganisaties

Afgelopen vrijdag had ik een interessant gesprek over organiseren en samenwerken in netwerkverbanden.
Zowel mijn gesprekspartner als ikzelf hebben ervaring met het samenwerken met freelancers en we lopen er vaak tegenaan dat dat soms best lastig is. Zonder een duidelijke taakverdeling, planning, en commitment van alle partijen kan het erg stroef lopen. Het lijkt wel alsof er altijd een al dan niet formeel 'benoemde' projectleider moet zijn, die de kar trekt, mensen aanspreekt op hun rol, de planning en de kwaliteit in de gaten houdt etc.

Een van de redenen om zelfstandig ondernemer te worden was dat ik me wilde ontworstelen aan organisatie structuren en veel flexibeler en organischer wilde werken. Maar elke projectorganisatie lijkt op een gegeven moment op een soort tijdelijk bedrijf, wil het project een succesvol eindresultaat hebben.

Heeft dat ermee te maken dat het gezamenlijk doel (een mooi product opleveren) onvoldoende verbondenheid veroorzaakt? Hebben freelancers toch nog externe leiding nodig om zich 200% in te zetten? Komt het doordat je in zo'n samenwerkingsverband een deel van je autonomie opgeeft en dus je motivatie minder wordt?

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat er bij een project altijd een aantal rollen vervuld moeten worden, waarvan er één het leiderschap is. Zodat iedereen kan schitteren met zijn eigen talenten. Maar ik ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen en visie.

13.1.06

Wil je snel je netwerk opbouwen op LinkedIn

Wanneer het opbouwen van je netwerk je niet snel genoeg kan gaan, is er tegenwoordig een mogelijkheid om je aan te melden bij de nieuwe Yahoogroup: Youmaysendmelinkedininvites.

Persoonlijk wijs ik er tegenwoordig genoeg af, omdat ik eerst een mail van ze wil hebben voordat ik met ze gelinked ben op LinkedIn. Wanneer ik mensen met elkaar wil verbinden, wil ik ze goed kennen om er een goed woordje voor te doen. En zo kan ik beiden ook een toegevoegde waarde geven. Toch komt het nog wel eens voor dat er mensen zijn die zo'n interessant profiel (not-the-ordinary) hebben, dat ik bij een Invite direct met ze link. Vervolgens stuur ik ze een email waarin ik ze een persoonlijke vraag stel, zodat ik ze beter kan leren kennen. Als ze niet netjes zijn en niet reageren, laat ik ze alsnog van mijn connecties lijst afhalen. Want ik ben meer dan een nummertje & een emailadres. :-)

12.1.06

Nieuwe features op LinkedIn in 2006

Konstantin Guericke is een van de oprichters van LinkedIn. En heeft op de LinkedInBloggers lijst een aantal nieuwe ontwikkelingen van LinkedIn in 2006 bekendgemaakt.

1. LinkedIn verwacht een toename van 5 millioen nieuwe leden in 2006.
2. LinkedIn Outlook toolbar breidt uit met extra opties, de sneak preview is alleen te bekijken, wanneer je lid bent van LinkedIn.
3. LinkedIn voegt talen toe en lokale support.
4. Uitbreiden van je LinkedIn profiel met extra features, voor abbonnees

LinkedIn wordt gebruikt als netwerktool, maar LinkedIn heeft niet als doel een social netwerk tool te zijn. En, zoals LinkedIn zegt, er zijn al genoeg sociale netwerken. Wel zal LinkedIn steeds meer gebruikt worden als tool om mensen te vinden voor jobs, en omgekeerd voor meensen om een job te vinden in een leuk bedrijf, met leuke mensen.

11.1.06

Advies gevraagd over het ZKJID-syndroom...

De mensen met de 'netwerker-reputatie' onder ons zullen dit ongetwijfeld herkennen:
"Zeg, ken jij iemand die...?". Dit noem ik dan nu maar het Zeg-Ken-Jij-Iemand-Die-Syndroom, kortweg het "ZKJID-syndroom".

Hoe gaan jullie hier mee om?

Ik vind af en toe mensen verwijzen geen enkel probleem, ik heb ook niet de ambitie als contact broker actief te zijn, maar help wel regelmatig mensen aan nieuw personeel of freelancers (Hoeveel bespaar ik ze dan precies?), ken veel mensen met een heel specifiek profiel die doorgaans moeilijk te vinden zijn (Het heeft míj flink wat tijd, energie, moeite en dus ook geld gekost zo'n breed georiënteerd netwerk op te bouwen), investeer veel in mijn relaties (vertrouwen, credibility) dus kan schijnbaar (!!) gemakkelijk mensen om iets vragen of om wat voor reden dan ook bij ze aankloppen.
Het risico is natuurlijk dat je de sluiproute/binnenbocht/"handige vraagbaak annex connector" wordt voor veel mensen. Daarbij vind ik het ook een verschil of ik zélf proactief mensen doorverbind of dat mensen met verzoeknummers op de stoep staan. Anderzijds is een deel van je waarde binnen een netwerk juist die verbondenheid, en die moet zich ook bij vragen van mensen bewijzen.

Hoe doen jullie dit?

9.1.06

Zelfkennis

U vraagt zich af: wat heeft netwerken met zelfkennis te maken? Nou, eenvoudig. Steeds vaker merk ik dat mensen zichzelf een netwerker vinden. Want netwerken is hot, en als je kan netwerken, tel je mee. Vaker merk ik dat deze mensen geen idee hebben wat netwerken nu eigenlijk inhoud. Mensen vinden zich een netwerker, terwijl ze een aantal basiskwaliteiten missen.

Netwerken is een kwestie van geven en krijgen, niet van geven en nemen. Enkele basis karakter eigenschappen van een netwerker zijn daarom in mijn optiek:

1) een netwerker is een gever
2) een netwerker heeft geld verdienen niet als top prioriteit
3) een netwerker is extravert
4) een netwerker is zelfkritisch
5) een netwerker kan zich heel goed in anderen verplaatsen

Heel veel mensen beschouwen netwerken als snel contact leggen, snel scoren, niet te lang bij één persoon blijven hangen, van persoon tot persoon hoppen, etc. Hoewel dit ook een definitie is van netwerken, beschouw ik zelf netwerken als het opbouwen van lange termijn relaties en het investeren in de persoon achter de naam te leren kennen.

Alle commentaar en aanvullingen zijn natuurlijk van harte welkom.

7.1.06

Netwerkeconomie onderdeel van Olympische MBA

Er begint dit jaar een nieuwe MBA waar de netwerkeconomie als een van de vier thema's is toegevoegd. Naast China, The Olympische Spelen en leiderschap. Netwerken heeft de toekomst en ook de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Tsinghua University in Beijing weten dit en besteden er in hun nieuwe Executive MBA programma veel aandacht aan:

Organisatiemodellen en bedrijfsadministratie zullen op micro-economie niveau veranderen. Ook de opkomst van de BRIC-landen (Brazilie, Rusland, India en China) zorgen voor een versterkend effect van de netwerk economie op macro-economsch niveau. Lees verder.

De overige drie thema's zijn: leiderschap, de Olympische Spelen en China.


In the lead-up to the 2008 Beijing Olympics, this has inspired an exciting Executive Masters in Public and Business Administration: Olymba. Olymba is the ultimate way to integrate highly attractive theory and practice and to interact with current and future Public and Business leaders. Furthermore, Olymba offers a unique and exclusive opportunity to assist in managing the biggest event in the history of mankind: the Beijing Olympic Games 2008 in China.


The Tsinghua University in Beijing, the University of Amsterdam and the Beijing Organizing Committee of the Olympic Games 2008 invite talented women and men from the Public and Business sectors to create a new model of international intercultural leadership. This new model is aimed at the creation of a life-long network of future leaders and at raising the quality of leadership in the world.


Ik heb me aangemeld voor deze MBA en ben inmiddels gevraagd om ambassadeur te worden van Olymba.

6.1.06

Nieuwjaarsrecepties? Bereid je voor.

Een aardig artikel op Elsevier.nl over, laten we zeggen, kwalitatief hoogwaardig receptiebezoek. Wel op zijn plaats in deze tijd van het jaar:
1 Temper verwachtingspatroon
2 Kies uw doelen
3 Breek gerust in
4 Onthoud namen
5 Stel zelf vragen
6 Wees bescheiden
7 Let op uw houding
Bron: Elsevier.nl - Carrière

5.1.06

Doelgericht netwerken voor daklozenkrantverkoper

Netwerken werkt vaak het best, wanneer er een concreet doel is. Proactief netwerken vind nu ook in de buurtsuper in Amsterdam plaats en wordt op een erg ludieke manier aangepakt om daklozenkrantverkoper John weer zijn standplaats terug te geven. Wat een geweldige manier om zo een groot netwerk op te bouwen, die allemaal hetzelfde doel nastreven. Hoe ze dat doen? Mensen vertellen mensen, waar anderen weer een goed woordje voor doen. Mond-tot-mond-reclame, het virale effect of buzzen wordt dit wel genoemd, maar dit is pas effectief wanneer het netwerk groot is.

Het grappige is dat supermarktbezoekers normaal gesproken weinig met elkaar hebben, elkaar herkennen van de super, maar weinig contact hebben. Ditmaal hebben de supermarkt bezoekers een gemeenschappelijk doel. Ik vind het mooi om te zien dat er nog van deze proactieve en ludieke actievoerders zijn, die in korte tijd mensen kunnen binden hetzelfde doel te behalen.

Opnieuw actie voor terugkeer daklozenkrantverkoper Albert Heijn Stadionweg
-- uitnodiging --
Zaterdag 7 januari a.s. gaan verontwaardige klanten van de Albert Heijn op de Stadionweg te Amsterdam opnieuw actie voeren voor daklozenkrantverkoper John. Drie jaar lang stond hij daar, tot volle tevredenheid van personeel en winkelend publiek.Totdat de bedrijfsleider hem wegstuurde, naar aanleiding van een overval in de winkel, waar John totaal niets mee te maken had. Buurtbewoners begonnen actie voor zijn terugkeer en overhandigden verleden week 1269 handtekeningen aan de betreffende bedrijfsleider.

Ondanks dit massale protest van zijn klanten, blijkt de filiaalchef niet onder de indruk. Voor hem is de affaire niet belangrijk genoeg om zich verder mee bezig te houden. John mag niet terugkomen, ondanks het feit dat zijn standplaats hem ten onrechte is ontnomen!

Daarom beginnen de klanten een nieuwe reeks van acties, om de bedrijfsleider tot een ander besluit te dwingen. Doordat handtekeningen ophalen vóór de Albert Heijn niets lijkt uit te halen, worden de prikacties nu binnen de Albert Heijn winkel zelf georganiseerd. Alle buurtbewoners kunnen er aan mee doen, gewoon tijdens het boodschappen door. Binnen in de Albert Heijn voert het winkelend publiek een onzichtbaar theaterstuk op, waarbij het de filiaalchef van Albert Heijn knap lastig wordt gemaakt -zonder dat hij er iets tegen kan ondernemen.

Wilt u ook meespelen in aan onze -volkomen legale- actie om te ondersteunen dat John zijn standplaats binnen Albert Heijn terug krijgt?
Doet u ook een paar minuten mee, gewoon tussen het winkelen door?

Neem dan contact met ons op, of meld u zaterdag a.s. vanaf 11.30 uur bij het Wijkcentrum Zuid-West, Achillesstraat 85, om de hoek bij Albert Heijn.

Steungroep "John moet terug in Albert Heijn Stadionweg"
Meer inlichtingen?
Laurie Borgman: laurie.borgman@gmail.com
Rob Schrama: robschrama@wanadoo.nl

2.1.06

Artikel: First Aid For Online Networking

Met hulp van Ilja van Roon is er nu een Engelse versie van mijn artikel "Eerste Hulp Bij Online Netwerken", getiteld First Aid For Online Networking.

► Download PDF...