20.6.06

MeshForum 2006

6 tot en met 9 mei was het zover, mijn eerste deelname aan Meshforum (www.meshforum.org) in San Francisco. Meshforum richt zich op het verbinden van netwerken, of het nu gaat om het transport netwerk of het zogeheten sociale netwerk, alles past binnen Meshforum. Dit jaar was het de tweede keer dat Meshforum georganiseerd werd. Ik had nog niet eerder van Meshforum gehoord en ben er op geattendeerd door Bart Litjens die voor Partners+Pröpper (www.partnersenpropper.nl) in Amerika zit. Hij kende Meshforum via een aantal nieuwsgroepen en dacht dat het een goed idee zou zijn om erheen te gaan. Na met een aantal mensen overlegd te hebben leek het me inderdaad een goed idee om daar eens mijn licht op te gaan steken en met mensen te praten over onze aanpak van 'business network analysis'. Al op voorhand was er vanuit de organisatie veel interesse voor onze aanpak en ook toen al speelde 'het netwerk' een belangrijke rol. Shannon Clark (de organisator) vroeg me namelijk welke (Amerikaanse) sprekers ik allemaal kende. Wel: niet één! Maar ik vertelde hem wel één Amerikaanse te kennen die zich erg bezighoudt met netwerken en vertrouwen: Karen Stephenson (www.netform.org). Karen bleek hoog op het verlanglijstje van sprekers te staan voor Meshforum, maar het lukte niet erg om contact met elkaar te leggen. Uiteindelijk ben ik de verbindende factor geworden zodat Karen ook spreker was op Meshforum. Geweldig natuurlijk aangezien Karen wel een beetje mijn netwerkidool is! Ze heeft trouwens een functie aanvaard op de Erasmus universiteit dus we zullen haar vaker in Nederland zien. Maar hoe was het daar? Al op de eerste dag viel ik van de ene verbazing in de andere. Zodra iedereen zat werden de laptops opengeklapt, de webcams en fototoestellen tevoorschijn gehaald en begon iedereen geestdriftig zijn eigen weblog te vullen. Later volgden er veel discussies over de keuze ergens te willen 'zijn' of ergens over te willen 'schrijven'. Allerlei blogjargon volgde: blogging, rss feeds, podcasts, wiki ...... ik heb er veel van geleerd, want mijn wereld is er één van mensen en niet zozeer van bits en bytes. Shel Israel en Robert Scoble (Microsoft) hebben een vurig pleidooi gehouden voor blogging als de nieuwe methode voor bedrijven om te communiceren met klanten (het boek dat ze geschreven hebben kregen we mee en Annedien, ik heb ook een exemplaar voor jou klaarliggen).

Er zijn veel verschillende soorten netwerken de revue gepasseerd. Transportnetwerken zoals wegen en spoorwegen en de beperkte dynamiek daarvan, waardenetwerken van Verna Allee (www.vernaallee.com), DNA netwerken maar dan met computeranimaties, podcasts als netwerkmiddel en vele anderen. Het was een bont gezelschap van academici, bedrijfskundigen, internetspecialisten en ondernemers en er was zelfs iemand van de CIA bij.

Met de harde kern van de conferentiedeelnemers was er veel interactie en ook op een ongebruikelijke manier. De laatste dag hebben we met z’n allen gepicknickt in South Parc, de plek waar ooit de Silicon Valley hype is ontstaan. Het meest opvallende vond ik het feit dat deze groep Amerikanen het liefste communiceerde in een 1-to-many constructie (blogging, spreker en publiek, nieuwsbrieven) en ik zelf voornamelijk gecharmeerd ben van de 1-to-1 verbinding. Er was dus genoeg om over te praten en met elkaar van gedachten te wisselen. Maar kijk vooral ook nog even op:
http://www.visualcomplexity.com/vc/ de website van Manuel Lima die allemaal plaatjes van verschillende soorten netwerken verzamelt. Ook de website van Dave Gray van Xplane is de moeite waard (www.xplane.com). Hij heeft van de hele groep een netwerk gemaakt door ons allemaal tekeningetjes van onszelf te laten maken.

Het was zeker de moeite waard om er te zijn en het heeft me veel inspiratie gebracht en ook het bijwonen van de workshop Value Network Analysis van Verna Allee, gewoon hier in Nederland!

Miriam

0 Comments:

Post a Comment

<< Home