26.9.06

Wordt netwerken niet een beetje burgerlijk?

Ligt het nu aan mij, of is de hele wereld vandaag de dag aan het netwerken? Ja, zul je zeggen. De laatste tijd wordt ik steeds vaker benaderd of ik niet ook lid wil worden van een 1 of ander netwerkclubje. Ook hoor ik steeds meer om me heen dat iedereen steeds vaker naar netwerkborrels gaat. Netwerken lijkt niet langer toebedeeld aan de elite van de zakenwereld. Het lijkt zowaar een volkssport te worden. Er zijn bijna meer mensen die netwerken dan voetballen.

Maar ja, was voetbal vroeger volkssport nummer 1, nu is golf dat geworden. En golf was toch ook ooit eens een elite sport, toch? Zou netwerken diezelfde weg volgen?

Waar vroeger een golfer een ruitbroek droeg, lopen er nu vele golfers ‘gewoon’ in hun spijkerbroek over de green. Golfers van de oude stempel klagen nog wel eens over het ontbreken van fatsoen en etiquette bij de huidige generatie.

De link naar netwerken is dat er ook steeds meer mensen aan het netwerken zijn zonder zich aan de regels te houden. Maar ja, zijn er dan regels? Nee, volgens mij niet. En dat maakt het ook zo boeiend. Maar toch…….

Worden we niet allemaal wel een moe van al die mensen die borrels afstropen op zoek naar business? Ik wel in ieder geval. Ik heb al ik weet niet hoeveel gesprekken gevoerd met mensen, die direct weer afdropen nadat ze er achter kwamen dat er niet te halen viel.

Maar ik wil ook niet pleiten voor het opstellen van vaste regels. Eigenlijk vind ik het wel leuk, al die verschillende mensen ontmoeten. Elk met hun eigen stijl van netwerken. Ik merk alleen dat ik wat selectiever word in het bezoeken van netwerkbijeenkomsten.

Sommige golfers ‘van toen’ zijn polo gaan spelen, toch een beetje de opvolger van golf. En polo is vandaag toch echt een elite sport. Tja, als je dan perse een elitesport wilt bedrijven zul je het golf vaarwel moeten zeggen.

Maar wat is de ‘opvolger’ van netwerken?

2 Comments:

At 13:29, Blogger oomph: Sanne Roemen said...

Ontmoeten, investeren in lange termijn (zaken-)vriendschappen? Ik merk inderdaad dat steeds meer mensen een vies gezicht trekken bij het woord. En dat je dan wel even bezig bent met uitleggen wat je met netwerken bedoelt. Ook zie ik dat we hier op nbc al vanaf het begin helder hebben dat het niet gaat om het stapeltjevisitekaartjes-mee en snel-scoren idee.Tijd voor een nieuw woord?

 
At 13:37, Blogger Annedien Hoen said...

Ik zou het eerder 'aan ons' vinden om het woord te laden met waar het voor ons voor staat: ontmoeten, investeren in langetermijn (zaken)vriendschappen, in plaats van 'op de vlucht te slaan';-) naar een ander woord.
"New Networking" heb ik het zelf ooit gedoopt.

Een andere optie zijn selectievere netwerken; dat wordt van oudsher al toegepast om netwerken hoogwaardig te houden. Dat heet dan 'orde' of 'genootschap' of 'club'. Dus dan kom je toch weer bij iets geformaliseerds uit, alleen minder toegankelijk.

 

Post a Comment

<< Home