30.7.06

Netwerken met je hart

Het element liefde wordt vaak een beetje achterwege gelaten binnen het netwerk-gedachtengoed. Held Tim Sanders schreef er een boek over (een artikel kan je lezen op Fastcompany.com, Love Is The Killer App), zo hier en daar promoten mensen het aardig zijn voor elkaar, maar keiharde statements over liefde? Nee, die zijn schaars. Zaken zijn zaken en we moeten de dingen gescheiden houden, toch?

Ik ben 'per ongeluk' goed in netwerken omdat ik erg geïnteresseerd ben in mensen. Netwerken interesseert me op zich eigenlijk niet; wat iemand bezighoudt wél. Talenten, dromen, onzekerheden, karaktertrekken, eigenaardigheden; allemaal dingen die ik (als ik iemand op z'n minst aardig vind) wil weten. Hoe kan ik diegene helpen? Kan ik twee leuke mensen aan elkaar voorstellen? Kan ik iemand helpen succesvoller te zijn?
Eerlijk is eerlijk, de tegenwerping dat zoiets heel veel tijd en energie kost zonder duidelijke 'return on investment' is waar. We rekenen onszelf en de mensen om ons heen vaak af op effeciëntie, doelgerichtheid, ambitie en mate van succes. Niet zozeer op "hoe liefdevol is iemand". Zelf willen we ook niet voor halfzachte hippie of zweefteef aangezien worden en dan is het misschien handiger om lekker nuchter te doen en misschien een hint of suggestie van affectie te laten blijken en het daar ook bij te laten.
Of we willen wel wat warmere contacten maar weten niet hoé en gaan af zitten wachten tot we meer liefde toebedeeld krijgen. Waar je meer van wil krijgen, daar moet je meer van geven, toch?

Het is ook wel een beetje griezelig (maar griezelig is ook leuk ;-) om zo in prille én langdurige zakelijke relaties te interacteren met mensen. En elk mailtje signeren met "Ik hou van je" is ook niet helemaal wat ik bedoel. Maar een echt mens zijn dat meeleeft met anderen, geïnteresseerd in de héle mens en niet alleen de zakelijke 'interface' die we zo vaak inzetten als we met elkaar communiceren, dat is toch wel te doen? Met je hart netwerken is elke dag vervullend, merk ik. Het is ook iets dat continu in beweging is. En als je zelf dan eens een mindere dag hebt dan komt er ergens uit het netwerk wel weer een liefdevol gebaar, een attent bericht, een blijk van aandacht.
En een laatste, zakelijk geheim? Liefdevolle mensen zijn vaak véél leuker om in te huren voor iets!

Wat me triggerde om dit stukje hier te schrijven was deze foto van Sanne Roemen (rechts) en mij, genomen tijdens een fotoshoot door Melinda-Lou van der Linden, voor een zakelijke samenwerking genaamd Blogalist.nl.

Sanne is nou typisch zo'n love cat in het drukke online wereldje van Nederland. Ze helpt mensen waar en wanneer ze kan en steekt het ook niet onder stoelen of banken als ze van je houdt. Daarnaast is ze ook goed bezig met haar advieswerk in de vorm van Oomph. Om kort te gaan: een fantastische vrouw. Toen ik de foto zag dacht ik: "Grappig, we zijn zakenpartners, maar wát een lieve foto!".

Ik wens iedereen dus heel veel netwerken-met-je-hart-plezier! Als je vragen of opmerkingen hebt reply dan op deze post of stuur me een mailtje.

13.7.06

The network is everything

Beeld: Kevin Kelly tijdens The Next Web, Amsterdam, 7 juli 2006

Dit is pas het begin van het begin, zo betoogde Kevin Kelly vorige week vrijdag tijdens the Next Web. Over deze conferentie zijn onder andere op MarketingFacts , Molblog en Frankwatching verslagen te vinden.

Op grond van de vragen uit het publiek en de reacties achteraf denk ik dat het voor velen niet eenvoudig is de kern van Kelly's betoog te doorgronden.

Op de vraag of alles gratis zou moeten zijn antwoordde hij:

"Nee, het moet niet gratis, het zal vaker gratis zijn."

Dit is moeilijk te begrijpen vanuit de huidige op korte termijn gefixeerde tijdgeest, maar logisch vanuit het door Kelly geschetste perspectief.

In dat perspectief ziet hij ‘het Net’ als een alles overkoepelend systeem.
Iets allesomvattends, een persoon bijna. Een wereld in de wereld.

Een wereld waarin ‘het Net’ alles verbindt, waarop iedere individu kan intappen en aftappen. Hij beschreef eerder een wereld waarin schaarste vervangen is door het delen, ten bate van diezelfde wereld.

Dit perspectief is niet te doorgronden vanuit ons huidige op winstmaximalisatie gerichte idee van verdeling van middelen, maar meer dan logisch vanuit het door Kelly geschetste totale wereldbeeld, waarin het Net als een soort Big Sister waakt.

In dat Net kan er veel meer 'gratis' zijn omdat de kosten van innovatie en kennisveredeling zo goed als nihil zijn.

Redenen hiervoor zijn logisch:

Binnen het netwerk worden dingen “waar niemand om vraagt" niet groter, simpelweg omdat niemand de energie neemt om ze te verreiken of verspreiden.

Binnen het netwerk worden goede ideeën vanzelf groter en rijker omdat toevoegen een fluitje van een cent is, terwijl verspreiden nauwelijks energie vergt.

Kortom, binnen netwerken vindt een heel natuurlijk proces van groei plaats.

De kosten die gemaakt worden met het hiërarchisch sturen en controle houden over processen van idee-ontwikkeling, bescherming van het eigendom van het idee, uitwerking van het idee, testen en voor veel geld 'naar de markt' brengen zijn immers allemaal overbodig.

De kosten die hiermee bespaard worden maken veel producten bijna gratis.

Kom maar op met dat begin van het begin.

©
Justien Marseille

12.7.06

Video: lezing Martijn Aslander


Een videoregistratie van een lezing van Martijn Aslander op de ICKD_3 (Internetcreatieven Kennisdag) in november vorig jaar...

(NB: Klik op desbetreffende pagina op de foto om het filmpje te gaan bekijken)

REMINDER Naamlooz borrel 14 juli

REMINDER


De Naamlooz borrel bestaat in juli een jaar. Hij is heel vanzelf uitgegroeid tot een ontspannen samenkomen van creatieve, slimme, nieuwsgierige mensen van zeer uiteenlopend pluimage.
14 juli gaan we dit genieten en uitwisselen verplaatsen naar het strand van Zandvoort. Met zelf meegebrachte hapjes en drankjes even warmdraaien op het strand zelf en dan Barbeque. Omdat er dit keer wél iets geregeld moet worden wil ik graag op tijd weten wie er komen. Lees er alles over op de website van Naamlooz.

11.7.06

Online netwerken - een indruk

Dit is een gedeelte van een artikel dat op mijn eigen blog staat. Het artikel begint daar met andere online netwerken via forums en weblogs. Om het artikel hier niet te lang te maken heb ik er hier voor gekozen om me te concentreren op de sociale netwerken. Voor mij zijn er nu 4 die er echt uitspringen waar de waarde van deze netwerken voor mij weer zeer verschillend zijn.

OpenBC
Bij de start in OpenBC krijg je een maand de gelegenheid om gebruik te maken van de toepassingen die je gaat verliezen als je gratis lid wil blijven. Hierbij valt mij op dat je niet echt in de gaten hebt dat je deze toepassingen mist. Zeker in het begin ben je vaak zoekende hoe het netwerk werkt, wie er lid zijn, wat kan ik er mee? Verder vind ik dat het uitnodigen niet echt handig gaat, bij andere netwerken heb je iets meer ruimte in de uitnodiging om je te verbinden met een nieuw contact. Het zoeken gaat niet echt handig als je gratis lid bent. Het bekijken van de contacten van jouw contacten kan ook handiger. Wel vind ik het handig dat je een pasfoto kunt toevoegen. Ook handig/leuk is dat de start pagina altijd een overzicht geeft van de laatste vijf nieuwe leden en vijf willekeurige leden, die je kunt gaan bekijken. Ook de mail die je wekelijks ontvangt geeft een link naar drie nieuwe leden. Deze leden bekijk ik eigenlijk altijd wel even. Het Premium lidmaatschap kost ongeveer EUR 6 per maand, en geeft je veel meer zoekmogelijkheden.

LinkedIn
Na OpenBC waar ik wat langer passief lid was heeft een ex-collega mij uitgenodigd voor LinkedIn. Het duurde een tijdje voordat ik de waarde leerde inzien van dit netwerk. Dit is wel echt mijn persoonlijke favoriet. Als je je eigen profiel netjes invult en langzaam je netwerk aanvult met nieuwe contacten kom je steeds vaker in contact met ex-collega's, ex-studiegenoten. Zelf vond ik dat een hele ervaring om studiegenoten van 16 jaar geleden terug te vinden, bijvoorbeeld in Egypte. Ook ex-collega's van mijn eerste baan was voor mij een echte aanwinst. Nu ben ik actief contacten aan het verzamelen. Hierin ben ik wel selectief en probeer mensen te verzamelen met vergelijkbare interesse of kennis. Hierin zoek ik ook regelmatig contacten met een uitgebreid netwerk. Als je ook snel wilt groeien in het aantal contact is het verstandig om je email adres toe te voegen aan je omschrijving. Verder is het handig om in je omschrijving je ervaring kort neer te zetten bijvoorbeeld "Entrepreneur, Visionair, Innovator , Toplinked.com, e-mail hbuist [at] gaggle-international.com". Zelf wijs ik ook regelmatig een verzoek af en zoek ook eigenlijk nooit een verbinding met recruiters. Lijkt me meer iets voor werkzoekende.
LinkedIn is eigenlijk gratis, je gaat pas betalen als je bijvoorbeeld je bedrijf wil profileren of een vacature wilt plaatsen.
Update: Ik zie dat je hier vrij een eenvoudig contact weer kunt verwijderen, mocht dat nodig zijn :)

Ecademy
Dit is wel een van mijn minst favoriete netwerken die ik tot nu toe gebruikt heb. Bij Ecademy krijg je 10 dagen een aantal mogelijkheden waarna er eigenlijk niets anders op zit om te gaan betalen of om te besluiten niets meer met het netwerk te doen. Want als Guest-member kun je eigenlijk niets en ook als Greenstar kun je nog niet veel. De optie PowerNetworker geeft eigenlijk pas voldoende mogelijkheden, kosten ongeveer EUR 15 per maand. De meeste mensen die ik 'gesproken' heb op het netwerk waren ook lid van LinkedIn maar veel enthousiaster over Ecademy. Het netwerk is hechter. Zij beschouwen LinkedIn meer als visitekaartjes uitwisselen. Het stellen van vragen gebeurt op LinkedIn nauwelijks volgens deze mensen. Waarbij op Ecademy meer gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis en er zijn ook regelmatig off-line ontmoetingen er bestaat meer de gelegenheid om je business te promoten in de speciale 'netwerken' van Ecademy.

Hyves
Via een artikel op MarketingFacts (Hyves voor marketeers) ben ik uiteindelijk ook lid geworden Hyves. Ik denk dat Polle gelijk heeft met de kansen van dit netwerken, zie het artikel van Polle voor de achtergrond. Wel moet je er rekening houden met de gemiddelde leeftijd (21 jaar). Het aantal 30-plussers is ondertussen 10%. Maar het netwerk heeft zeker potentieel. Het vinden van 'vrienden' is niet eenvoudig, zeker niet als je 30-plus bent, of beter nog bijna 40.

Erg interessant vond ik de PitchTalk van 12 juli waarin Bob Stumpel van Open BC en Raymond Spanjar van Hyves praten over de ontwikkeling van social networks en hoe marketeers met dit fenomeen moeten omgaan. Je kunt deze programma's overigens ook rustig beluisteren op je MP3.

Volgens een artikel van Marco Derksen maakt 60% van de Nederlanders gebruik van online sociale netwerken. Hierbij viel mij op dat ik ook al langer deel uit maak van nog een ander netwerk, het meest gebruikte netwerk in Nederland 'Schoolbank.nl'.

Opmerking: let er wel op wie je toevoegd aan je netwerk, bij de meeste netwerken is het niet echt moeilijk om nieuwe contacten toe te voegen maar om ze weer uit je netwerk te verwijderen is vaak een stuk lastiger.

Dit is een deel uit het artikel Online netwerken = leuk

Het verschil tussen verkopen en netwerken

Op Verkopersonline.nl staat een aardig artikel over het verschil tussen netwerken en verkopen:

Netwerken heeft vaak een negatieve bijklank. Dit komt door het feit dat veel verkopers netwerken misbruiken om te verkopen.
Het grote verschil tussen verkopen en netwerken is dat bij verkopen het doel van de interactie tussen twee mensen de verkoop van een product of dienst is. Bij netwerken kan deze verkoop het gevolg zijn van een respectvol en zorgvuldig opgebouwd contact, maar is dit dus duidelijk niet het doel.


Lees het hele artikel

4.7.06

Business over Breakfast komt in Amsterdam

Er komt een nieuwe netwerkclub in Amsterdam.
Het concept is overgewaaid uit Engeland:

Business over Breakfast

Zena Hockley start op 14 augustus met een introductie ontbijt sessie. Als je er bij wilt zijn, geef je dan bij haar op.

* Tweewekelijks
* Engelstalig
* Voor Nederlandse en internationale ondernemers
* Exclusief lidmaatschap in jouw bedrijfscategorie
* 20 tot 30 leden
* mond-tot-mond referrals
* 7:00 uur tot 9:00 uur

Het lijkt veel op BNI. Maar is vrijblijvender, zodat de focus ligt op de kwaliteit van de leads in plaats van de kwantiteit van de leads.

Ik ben erg benieuwd!

Network Catch-O-Matic

David Seah heeft wat moois gemaakt: een PDF die je kunt gebruiken om je netwerkinspanningen op bij te houden, de Network Catch-O-Matic.