14.10.06

Post op Marketingfacts.nl over Social Networking

Erik van Roekel schreef een bericht op Marketingfacts over een onderzoek dat onderzoeksbureau Compete heeft gedaan naar social networks.

Lees het artikel op Marketingfacts...

12.10.06

Netwerken en werven

Netwerken om mensen te werven. We kennen het allemaal wel. De meeste bedrijven hebben een regeling: 500 euro, 1.000 euro of een ander belachelijk hoog bedrag voor elk personeelslid dat je aanbrengt. En dan... dan... eeeh... ja... dan...

Ik heb die vraag regelmatig gesteld bij recruiters in bedrijven. Als ik ze vroeg: doe je wel genoeg met het sociale netwerk van je personeelsleden. Ja, we geven ze 500 euro. En? vroeg ik dan. Wat en? Moeten we dan nog meer geld geven?

Nee. Niet meer geld. Geld is enkel een kleine incentive. Maar ben je lid van OpenBC, LinkedIN, etc? En zijn al je medewerkers dat? En kan je dus kijken wie ze kennen? En actief zeggen: goh, persoon x, is dat niet iets voor ons? Voor die vacature? Ja? Zou je hem eens willen polsen?

En bouw je in je bedrijf een alumni netwerk op? Houd je op deze manier goed contact met je oud medewerkers? Om welke reden dan ook? Klandizie, nieuwe medewerkers, etc?

En een andere goede reden om in netwerken te zitten: de samenwerking SimplyHired en LinkedIN bijvoorbeeld. Amerikanen die een baan zoeken via SimplyHired (zoekmachine alla google voor vacatures) kunnen met hun linkedIN profiel kijken wie ze kennen en informeren over het bedrijf. En als je niemand direct kent... zal het wel niets veel zijn.

Ook in werving worden netwerken, en de softwarematige tools die ze ondersteunen, met de dag belangrijker. Zelf ben ik bezig met veel research voor mijn deel van 'recruitment nieuwe stijl' . Een masterclass, waarvan de eerste in 3 weken was uitverkocht. Blijkbaar zien ook recruiters in dat het anders moet. Netwerken wordt belangrijker, niet enkel voor de ondernemer, maar ook voor de loonslaaf!

8.10.06

Spel/Regels van het netwerken op LinkedIN

Onlangs kwam ik een vriend tegen. Hij zei : zullen we eens iets doen met dat netwerk van je op linkedin? Ik zei tuurlijk ! Hij (Edu) is een organisator pur sang. En ik, ik ben een supporter pur sang. Edu weet hoe, en ik zeg dan ja.

Kortom, Edu regelt een zaaltje, er kunnen 65 man in. Ik email eerst maar eens de mensen die op bladzijde 1 tm 3 staan van linkedin, plus nog eens 20 anderen waarvan ik denk dat het interessant is om die mensen bij elkaar te brengen; dus in totaal zo'n 50 mensen.

De boodschap aan hen is : kijk het is nu begin september, op donderdag 12 oktober smiddags willen we die meeting (Het Oude Tolhuys, Utrecht, aanvang 14.00 uur, zie http://www.yahoogroups.com/group/linkedinholland) en dus krijgen jullie 50 als eerste de gelegenheid om in te schrijven. Enneh, bring a friend.

Nu zitten daar tussen die eerste vijftig ook mensen die 2000 of meer linkedin contacten hebben. Zelf heb ik 500+ contacten op Linkedin met als standplaats Nederland ; ongeveer een kwart daarvan ken ik persoonlijk, de rest hoopte ik deels op die middag in Utrecht te kunnen ontmoeten.

Welnu, wat gebeurt er vervolgens ? Helemaal niets. Een enkeling belt of mailt, maar het gros laat niks van zich horen. Hoezo well-connected ? Afijn, ik vind het raar.

Half september stuur ik mijn grotere mailing uit. 500 mensen krijgen een email, waaronder die eerste 50. Daarop melden zich 21 mensen aan, en 22 sturen mij een persoonlijk bericht dat ze het initiatief enorm waarderen (eentje schreef : ik weet zelf hoeveel werk het is) maar gezien de Performa beurs , vakantie, verblijf buitenland, etc, in ieder geval ik kan niet maar wellicht de volgende keer.

Afgelopen vrijdag ochtend stuurde ik nog een derde email aan die 500 mensen. In die email schreef ik : dank je wel 22 mensen voor jullie persoonlijke bericht, ik vind het fantastisch dat je dat gedaan hebt. Prompt komen er nog 50 nieuwe berichten, bijna allemaal met de boodschap "ja ik vind het ook super dat je dit organiseert, enneh jammer dat ik niet kan deze keer, of ik snap het niet maar als je een verslag stuurt dan wordt het wat concreter en wellicht de volgende keer" enz enz.

Ik sta volledig pfff. Heb een beeld bij netwerkers, toppers op linkedin, maar dat beeld mag wel eens op de schop.

De titel verwijst naar een lezing van Prof. Roger de Bruyn, ooit bijgewoond in zijn Atelier Windekind in Reet-Rumpst, Belgie. Roger had het over de amateur, waar bij het voetballen de straat niet groot genoeg was en daarom waren drie hoekschoppen gelijk aan één "penantie" (penalty, strafschop). En over de professional, waar de F1 auto twee centimeter te brede banden heeft en dan niet mee mag doen.

De vernieuwing, zo zei Roger, komt van de amateurs, niet van de professionals.

Ergens voel ik me triest ; ben ik nu een professional die terug verlangt naar het spel, naar het amateur zijn ?

Help !!!!
R

2.10.06

"Netwerker" als archetype

Ik vond op de website van Caroline Myss een interessant stukje tekst over het archetype "netwerker".

Networker (Messenger, Herald, Courier, Journalist, Communicator)

Although networking seems like a very modern skill tied to career advancement in the media age, it is actually quite ancient. Networkers expand their sphere of influence by forging alliances and making connections among vastly different groups of people, and can be traced back to the intrigues of the Middle Ages, Greece, Rome, and ancient China. Networking would also have been an integral part of any military alliance as well as all social and clan confederations in prehistory. In its positive aspect, this archetype has a it helps us develop social flexibility and empathy that enables it to find commonality with others who might not at first seem to be potential friends, allies, or confederates. Like the related archetypes of Messenger and Communicator, the Networker has the skills to bring information--or power-- and inspiration to disparate groups of people. The shadow Networker merely uses others for personal gain.


Bron: Myss.com