26.2.06

WomenontheWeb voor vrouwen & internet

Mijn netwerkavontuur is begonnen in 1999 bij WomenontheWeb (heette toen nog Webgrrls). Vrouwen die via internet contact houden, met als motto: Bij WomenontheWeb bestaan geen domme vragen. Of zoals Womenontheweb het zelf zegt: Het Netwerk voor vrouwen op internet.

Als studente heb ik er veel geleerd over wat al die andere vrouwen nou deden & doen, over computers, over internet en over journalistiek. WomenontheWeb heeft veel mailinglijsten op verschillende gebieden en 4000 vrouwen die via de email vragen, antwoorden & ervaringen uitwisselen.

Womenontheweb is er voor de vrouw, amateur of professional. Een erg leuk interview met Josine Krant over WomenontheWeb kun je hier lezen. Overigens -gewoon- Nederlands.

23.2.06

Macht in netwerken


Macht in netwerken
Een interview met Prof. Dr. Mauk Mulder, de rebelse professor die machtrelaties duidt.

1. Macht is een belangrijk begrip binnen netwerken. Toch wordt dit maar zelden benoemd; waar komt dit taboe vandaan?
Dit komt vanuit het algemene taboe op macht, dat in onze zogenaamde “transparante maatschappij” nog steeds onverzwakt dóórwoekert.

2. Het schijnt dat formele machtsverhoudingen binnen netwerken niet doorslaggevend zijn voor de mate waarin bijvoorbeeld belangrijke informatie wordt doorgegeven. Hoe laat dit zich verklaren?
Een formele machtrelatie is juist het soort relatie waartegen deelnemers aan een netwerk zich expliciet afzetten. Dus een beroep doen op formele macht, zoals een hogere rang, een hogere leeftijd, enzovoorts, werkt niet in de –pure- netwerk cultuur.

3. Wat zou jij mensen die binnen netwerken op machtsblokken stuiten, waardoor ze niet verder komen, willen adviseren?
Deelnemers in netwerken kunnen wel stuiten op macht, bijvoorbeeld op zogenaamde deskundigheidsmacht. Deze is optimaal te hanteren door om uitleg te vragen, om verifieerbare feiten te vragen en dergelijke, om zo de stellingname van de expertmachtige te toetsen. De weg van de echte netwerker is het tot stand brengen van “wederzijds open overleg”, een meetbaar, niet-op-macht-gebaseerde beïnvloedingsrelatie (zie “De logica van de macht”, ISBN 90 5594 320 7)

In netwerken is, zoals trouwens altijd, de moeilijkste machtrelatie de zogenoemde modelmacht- of identificatie relatie, waarin mensen in de ban raken van meeslepende, stimulerende en indrukwekkende persoonlijkheden. In milde mate werkt deze relatie positief, in extreme mate destructief en levert de “volger” zijn of haar identiteit in. Kwetsbaar zijn vooral jongeren.

--
Meer lezen van de hand van Mauk Mulder? Op Machtlog.blogspot.com reageert hij regelmatig op de actualiteit.

© Foto: Melinda-Lou van der Linden

Creatieve zelfstandigen en zelfstandige creatieven

Omdat ik mijn collegiale borrels bij mijn oude werkgever miste, ben ik vorig jaar zomer met een paar freelancers een borrel begonnen. Inmiddels vindt die maandelijks plaats met een vaste 'harde kern' en telkens weer nieuwe deelnemers. Het is bijzonder informeel en gezellig en er is elke keer weer een speciale chemie. De naamlozen zijn een kleurrijk gezelschap: kunstenaars, een architect, acteurs, trainers, schrijvers, ontwerpers, adviseurs, noem maar op. We beginnen nu langzamerhand ook activiteiten vanuit Naamlooz te ontwikkelen, waaronder een speciale workshop van Laura Babeliowsky over acquisitie. Kijk voor info op de Naamlooz site en stuur mij een mailtje als je mee wilt doen.

22.2.06

Zo kan het ook, of toch niet?

Gisterenavond was ik op de netwerkborrel van OpenBC in Amsterdam. Het was wederom een zeer geslaagde avond, ik heb me erg vermaakt en een aantal zeer interessante mensen ontmoet. Het leuke aan dit soort avonden is dat iedereen er met hetzelfde doel is, namelijk anderen leren kennen. Je kunt dus zonder enig probleem iedereen aanspreken. Netwerken is zo wel heel makkelijk.

Maar heeft iedereen wel echt hetzelfde doel? Tijdens een gesprek dat ik met iemand had bleek al snel van niet. Deze man vertelde me dat hij op de borrel was om business te genereren. Hij sprak met veel mensen. Deed zijn pitch en inventariseerde of de betreffende persoon business voor hem had. Zo niet, op naar de volgende.

We raakten toch in gesprek over het onderwerp netwerken. Hij zag niet in waarom hij meer tijd zou besteden aan iemand die geen business voor hem had. Hij was er niet om vrienden te maken maar om business te halen. Ik probeerde hem te overtuigen dat netwerken een lange termijn ‘ding’ is. Dat je ook mensen kunt ontmoeten die misschien niet zelf behoefte hebben aan je product maar die weer mensen kennen voor wie het wel interessant is. Dat netwerken iets is van geven, en af en toe iets krijgen.

En ik vertelde hem dat ik het leuk vind om mensen te spreken die iets interessants hebben te melden, ongeacht of ik daar ‘business-wise’ wat aan heb. Omdat ik het gewoon leuk vind om met die mensen te praten. Zonde van de tijd vertelde hij me. Hij had twee concrete afspraken gemaakt met mensen die hij zojuist had ontmoet. Met beide personen ging hij binnenkort om tafel om over zijn product te praten.

Ik ben naar huis gegaan zonder enig concreet uitzicht op business. Heb me wel afgevraagd of het nu zo verkeerd is wat hij doet. Hij gaat snel en efficiënt te werk. Maakt twee concrete business afspraken. Zelf heb ik er niet meer dan een leuke avond en een aantal nieuwe leuke contacten aan ‘over gehouden’. Zou zelf niet zo te werk willen gaan. Geloof ook niet dat je er op de lange termijn beter van wordt. Hij helpt namelijk ook een hoop potentiële relaties om zeep door zijn manier van werken. Maar hij gelooft erin, haalt er business uit en voelt zich er lekker bij. Wie ben ik dan om te zeggen dat hij niet goed netwerkt?

16.2.06

Networking Tips Fresh from New York City

In dit artikel op www.verkopersonline.nl geeft Sylvie van Tilburg netwerktips zoals ze die heeft opgedaan in NY:

It is not who you are, it is who you know… dit aloude adagium geldt nog steeds. Zo kwam het dat ik zeven jaar na de ontmoeting met een New Yorkse wetenschapper, aan haar universiteit studenten in ‘Presentation Skills’ mocht trainen. Een geweldige en leuke ervaring. Tijdens mijn verblijf in New York City heb ik diverse networking events bezocht en vooral heel veel geleerd. Van networking goeroe Andrea Nierenberg bijvoorbeeld. Want het zijn echte ‘Networking Stars’ deze NY-ers. En de cultuur leent zich daar ook uitstekend voor. Netwerken hoort erbij. In de vroege ochtend, tijdens de lunch en na het werk, in vergaderzalen, hotels en grill-restaurants. En Europeanen staan bekend als slechte netwerkers. Wat kunnen wij dan anders doen?.........

Lees hele artikel

10.2.06

Great Place To Live: netwerken en sociale innovatie?






Op 14 februari (de dag van de liefde!) lanceert initiatiefneemster Noor Bongers “Great Place To Live”, een krant die tot doel heeft sociale innovatie teweeg te brengen. Kernwoorden zijn samenwerken, inventiviteit, met lef, liefde en integriteit.

Ik kreeg het idee dat “netwerken” een grote rol speelt in de totstandkoming van deze krant en legde de volgende vragen voor aan de initiatiefneemster, die naast haar vernieuwende initiatief als consultant werkzaam is bij adviesbureau Pentascope.

Klopt het dat netwerken een belangrijke rol speelt in de totstandkoming van de krant?
Zeker, het is puur gemaakt door een netwerk van gelijkgestemde mensen. Niet dat zij het altijd met elkaar eens zijn (dat zeker niet ; ) maar met eenzelfde wens tot sociale innovatie, en met een flinke dosis daadkracht en positiviteit. Het zijn sterke mensen, bijzondere denkers die zich bewegen in uiteenlopende netwerken. De kracht van Great Place to Live is dat zij deze netwerken verbindt.

Zie jij een rol weggelegd voor het fenomeen netwerken binnen jouw eigen focus op onder andere liefde en integriteit? Welke vormen neemt dit aan?
Natuurlijk. Liefde is het uitgangspunt van leven, doe alles wat je doet met liefde, en begin er anders niet aan. Mijn netwerk bestaat uit mensen die dit ook willen. Mensen die zaken willen omwille van persoonlijke belangen, geld of politieke spelen zijn niet integer en ik heb geen intentie met hen samen te werken. Zij kunnen natuurlijk wel de doelgroep zijn en Great Place to Live kan hen verleiden tot nieuwe inzichten dat integriteit en liefde leiden tot effectieve resultaten!

Wat is je het meest opgevallen in de totstandkoming van Great Place To Live, als het gaat om het activeren van je bestaande netwerk en eventueel het aanboren van nieuwe contacten?
Great Place to Live is: samen een krant maken als je elkaar nog niet kent, en dat dit dan soepel verloopt. Het is niet moeilijk dit netwerk te activeren. Het bestaat uit mensen die in al hun activiteiten de synergie zoeken tussen verschillende belangen, en in deze eenvoud een project willen organiseren.

Het is voor mij een eer (en een groot plezier) om hen een platform te bieden en hen aan elkaar voor te stellen! Dat is natuurlijk waardoor nieuwe inzichten en projecten ontstaan. Met veel enthousiasme en maatschappelijke impact. Met lef, liefde en plezier!

Dit podium, en de mensen (netwerken) die hierbij aangesloten zijn bieden perspectief voor alle mensen die mee doen. Een perspectief waarmee zij ook hun eigen ambities kunnen realiseren. En ik heb het vertouwen dat hun ambities zuiver zijn en daarmee altijd zullen leiden tot bijzondere resultaten die een meerwaarde geven.

Het is aan mij om te zorgen voor voldoende frictie die inspiratie geeft en de verbindende elementen te geven. En het is heerlijk om aan mensen te vragen: ‘Ik wil graag het beste dat je in je hebt!’ En hen uit te dagen dit te geven.



Waar zoek je nog naar als het gaat om de toekomst van Great Place To Live?
Ik zoek naar interessante vraagstukken om op te lossen waarbij ik dit netwerk kan betrekken. Ik zoek naar mensen die zich willen aansluiten en ik zoek naar mensen die, net als ik, deze netwerken aan elkaar kunnen verbinden. Ik zoek naar nieuwsgierige mensen die wel eens willen proberen een Great Place to Live te realiseren.

--
Meer informatie: mail welcome@greatplacetolive.nl

7.2.06

Gezond Design: SPA netwerkbijeenkomst



Gezond Design: SPA Netwerkbijeenkomst
Aanvangsdatum

14-02-2006

Vanaf 12.00 tot 17.00 uur

Mensgericht ontwerpen: productontwikkeling in de praktijk Op 14 februari 2006 organiseert SPA een netwerkbijeenkomst onder het motto ‘Gezond design is veel waard’. Op de werkvloer ontstaan vaak ideeën voor handige producten en gereedschap, die het werk minder zwaar moeten maken. Dit soort ogenschijnlijk industriële producten als ‘tractorwielwisselaars’, ‘buxusboomknippers’, en ‘omstapelmanipulator’ worden ge-engineered en zelden komt daar een ontwerper aan te pas. Terwijl deze een grote rol kan spelen in de uitwerking van dit soort ideeën. Daarom brengen we op de bijeenkomst producenten, ingenieurs, ontwerpers, ergonomen met elkaar in contact om de meerwaarde van samenwerken direct te ervaren.

Er is een tentoonstelling van SPA producten, naast thematische inleidingen zijn er interactieve, ‘hands-on’ workshops Van engineering naar design. En veel tijd om – met de deelnemerslijst in de hand – te netwerken.

Aanmelden (deelname is kostenloos)

6.2.06

Hij kent echt iedereen!

Enige tijd terug zat ik bij iemand aan tafel en tijdens dat gesprek gebeurde er iets dat mijn kijk op de betreffende man compleet heeft veranderd. Ik ken hem al een tijdje. Hij geeft al jaren trainingen op managementgebied. Al die tijd roept hij al dat het allemaal om netwerken draait. Hij bezigt graag en vaak de uitspraak “it’s not what you know, but who you know”.

Ik heb dat altijd maar voor lief aangenomen. Naar eigen zeggen kent hij bijna iedereen. Heb het altijd wat overdreven gevonden. Altijd van mening geweest dat als je echt ‘iedereen’ kent je er niet zo mee te koop zou lopen. Vond het vaak zelfs een beetje een patser met al zijn netwerk contacten.

Tijdens ons gesprek kwamen er een aantal mensen ter sprake en die kende hij allemaal. Op een gegeven moment begon ik me toch wat te irriteren aan zijn ‘haantjes gedrag’. Toen er weer iemand de revue passeerde kende hij die ook natuurlijk. Ik zei nog “houd toch eens op man, met dat je iedereen maar kent!”. Hij liep naar zijn boekenkast, haalde er een foto uit waar hij samen met de betreffende persoon op stond.

Beter bewijs was er op dat moment niet. Toeval? Nee hoor, want in de weken na dit gesprek kwam ik er achter dat hij misschien niet iedereen kent, maar dan op zijn minst bijna iedereen.

Netwerkliefdadigheid

Netwerken, hoe het niet moet?

Laatst ontmoette ik op een netwerkborrel een man, met wie ik in gesprek raakte. Hij is werkzaam voor een grote gemeente en netwerkt er vrolijk op los. Hoe we er zo op kwamen weet ik niet precies meer, maar hij legde uit wat netwerken voor hem betekende en hij concludeerde met:
"Ik heb niks aan jou, maar je mag best een keer bij me langskomen voor een kop koffie want je lijkt me wel een leuk mens."

Ik word uiteráárd graag uitgenodigd omdat ik een leuk mens ben, maar het "Ik heb niks aan jou" was toch ietwat in het verkeerde keelgat bij ondergetekende. Het voelde als een soort netwerkliefdadigheid, waar ik dus ook vriendelijk voor bedankt heb. Van koffie is het nooit gekomen. Ik kan me voorstellen dat hij er aan gewend is dat mensen hem als een wandelende zak gemeentegeld zien en dat hij daardoor veel 'halers' aantrekt, maar om nou zo'n houding aan te nemen?

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je erg je best moet doen om niks aan mij te hebben ;-)...

4.2.06

Hoeveel mensen komen er op je volgende netwerkavond?

Plan je een avondje netwerken, of het nu een feestje is of een borrel. Houd er rekening mee dat 1/3 van de mensen komt opdagen. Zo verteld Keith Ferrazzi in zijn laatste nieuwsbrief.

Nodig dus drie keer zoveel mensen uit, wat ook direct weer het 'serendipity' effect vergroot.

Have fun!

Boek: Small Worlds



Beschrijving van dit boek:
"Everyone knows the small-world phenomenon: soon after meeting a stranger, we are surprised to discover that we have a mutual friend, or we are connected through a short chain of acquaintances. Duncan Watts uses this phenomenon - colloquially called "six degrees of separation" - as a prelude to a more general exploration: under what conditions can a small world arise in any kind of network?;The networks of this story are everywhere: the brain is a network of neurons; organizations are people networks; the global economy is a network of national economies, which are networks of markets, which are in turn networks of interacting producers and consumers. How do such networks matter? Simply put, local actions can have global consequences, and the relationship between local and global dynamics depends critically on the network's structure. Watts illustrates the subtleties of this relationship using a variety of models. "
--
Bron: Bol.com